söndag 10 januari 2010

DET BLIR BÄTTRE...

...och bättre dag för daaaaag....

Idag har jag kokat sanost. En dalsländsk specialitet. Man kokar ihop röd mjölk och mesost till en tjock massa (tar sin beskärda tid!). Denna klickar man ut och låter torka så den blir hård. Sedan river man den och har på dalslandska och så får man den dalsländska "nationalrätten" klengås. Jag har försökt mig på ett sanostkok på egen hand en gång förut. Det gick inte. Det blev bara en massa klumpar. Denna gång tog jag hjälp i form av telefonkonsultation... Nu ligger det fyra "rukor" på tork i köksfönstret. :o)
Förr i tiden kokade man sanost (eller sannost) på ostlöpen som blev en restprodukt när man ystade ost. Den är väldigt skarp i smaken!
Googlarn man på klengås så finner man att klengås är en smörgås som man har riven ost eller riven mesost på och att det är en värmländsk specialitet. Men bor man i Bengtsforstrakten så vet man vad "riktig klengås" är! ;o)

Nu på eftermiddagen var vi på julgransskakning. Max blev uppvaktad av Ärtemarks byalag med en fin änglamugg. De uppvaktar alla barn i som blivit födda och bor i Ärtemark. :o)

Maja är trött idag! Hon ville inte dansa kring granen och var rädd för tomten på julgransskakningen! En heldag i Göteborg är hårt! :o)

2 kommentarer:

  1. Stackaren som är lite Göteborgsbakis. Elsa har inte varit så trött men lekt lugnt och tyst i sitt rum så jo.. kanske lite trött.
    Det var kul att vi fick ta med oss vårat lilla fadderbarn på en dag i storstaden..
    Nästa år kanske vi kan åka hela högen tillsammans :-)
    Kram
    Viktoria

    SvaraRadera
  2. Ja vi kanske ska åka till Karlstad nästa år?
    Maja har också lekt väldigt bra och så har hontittat upp och berättat nått hon såg igår... :-)

    SvaraRadera